Børster din computer tænder i antivirus hver dag?

Det er vigtigt at have et anti-virus-program på sin computer. Ellers risikerer man at få sit privatliv udleveret til ukendte indbrudstyve.

Husk at børste dine tænder godt og grundigt, helst to til tre gange om dagen, hvis du vil undgå huller i tænderne. Snakker man computersikkerhed bliver rådet til:
Få dig et anti-virus-program og husk at opdatere det ofte og korrekt, hvis du vil undgå virus på computeren.

Det er nemlig vigtigt at have et anti-virus-program på sin computer – og helst det nyeste opdaterede, hvis man undgå at se den dyrebare investering gå i hundene for øjnene af en.

Risikoen for et virusangreb er konstant til stede, og fra tid til anden bliver der sendt vira ud over nettet. Det sker over e-mails, populære chat-programmer som MSN og over sociale medier som Facebook. Med andre ord: Over det hele.

Nogle gange er en virus fuldsændig camoufleret, så man ikke har en levende chance for at opdage den.

Stop virussen i tide
Men det har måske alligevel. Hvis man anskaffer sig et anti-virus-program.

En virus er en programkode, der angriber din computer. Afsenderen eller ’angriberen’ tager enten kontrol over din computer eller destruerer forskellige informationer, du har liggende på harddisken.
Det kan for eksempel være private e-mails eller billeder af kæresten.

Pierre Damgaard Rømer er IT-Manager på Herlufsholm Skole og tidligere IT-ansvarlig for en række store private virksomheder. Han fortæller, hvad en virus kan gøre:
”Virusen sletter, ødelægger eller tager kontrol. Din PC kan blive en ufrivillig soldat i et angreb på en offentlig myndighed eller en privat virksomhed,“ siger han.

Hvad kan et anti-virus-program gøre?

”Et anti-virus-program genkender en virus og stopper den i tide, så virussen ikke når at ødelægge din PC eller sende fortrolige oplysninger ud til en given e-mail- eller web-adresse.”

Hvordan virker et anti-virus-program?

”Det kører hele tiden i baggrunden og genkender virussens programkode og handlemønster.”

Hvad skal man være opmærksom på, når man er på udkig efter et godt anti-virus-program?

”At det bliver opdateret tit af producenterne, så det er i stand til at genkende de forskellige vira, der findes. Det bør også være gennemtestet, og med det siger jeg: Have været på markedet i længere tid.”

Kan man downloade gratis anti-virus- programmer, som er noget værd?

”Det er ikke anbefaleseværdigt. De programmer, man betaler for, er de bedste. Her står en organisation bag. Men du kan godt komme ud for at et gratis program pludselig kan finde en virus, som et betalt program ikke kan finde,” siger han.

Efter Pierre Damgaard Rømers mening tilbyder selskabet Norton med produktet Symantec den bedste anti-virus til hjemmecomputeren, fordi det er effektivt og har været på markedet længe. Men han afviser ikke, at der kan være andre gode programmer.

Beskyt dig mod spioner

Udover mange forskellige vira, florerer der rigtigt mange såkaldte ’spyware’-programmer rundt på nettet. De indsamler uden din viden informationer om dine interesser og sender dem retur til bagmændene. Det er typisk hvilke hjemmesider, du besøger og hvilke bannerreklamer, du klikker på.

Informationerne bruges ofte i reklameøjemed.

Spyware bliver i langt overvejende grad installeret på computeren gennem programmer, man henter fra Internettet. Det kan være tilsyneladende uskyldige programmer, som under installationen også installerer spyware. Det oplyser it-borger.dk

Pierre Damgaard Rømer mener, det er vigtigt også at gardere sig på denne front. Han anbefaler programmerne Spybot 1.6.0 eller AdAware.

Han understreger, at der er mange programmer at vælge mellem. Vigtigst er, at de er opdaterede!

Husk at børste tænderne

Det er vigtigt at børste din computers tænder ofte og grundigt.
Det gælder om at anskaffe sig et godt produkt, der beskytter bredt, både mod virus og spyware-programmer. Man skal have fat i programmer, der sikrer nul huller, hver gang – som Colgate ville have udtrykt det.

Her er et overblik over, hvad nogle af de store selskaber byder på:

Norton AntiVirus 2008 med anti-spyware: koster 479 kr. for et år.

Norman tilbyder en tilsvarende pakke, der koster 499 kr. for et år.

Trend Micro, der er Hotmails anti-virus-scanner tilbyder en pakke med anti-virus og anti-spyware for 55 engelske pund om året (ca. 533 danske kroner).

Alle kan downloades på selskaberne hjemmesider.

“Du skal børste dine tænder hver gang du vasker hænder…” og ellers huske antivirus-software!

Dette indlæg blev udgivet i internet sikkerhed. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.