Tjek din chat – sikkerhed på nettet

Der findes mange forskellige måder, børn og unge kan chatte på. Se her, hvordan du bør agere, hvis du vil chatte sikkert og undgå ubehagelige ting. Der er flere forskellige måder, du kan chatte på, og vi giver dig her en håndfuld tips, du kan bruge i de forskellige chatprogrammer.

Microsoft Messenger
Anvender du Windows Live Messenger til at chatte med, bør du som et minimum være opmærksom på følgende ting:

Tænk over, hvem du har på din venneliste. Kender du alle på din venneliste? Eller giver du alle mulige personer plads på din liste? Selvom personen siger, at han/hun er venner med en, du kender – så ved du jo egentlig intet om personen.
Det er ligesom i et chatrum!

Skriv ikke alle oplysninger, når du laver din profil! Det er smart at holde dit rigtige navn og private oplysninger for dig selv.

Det er ikke smart at skrive dit mobilnummer i din profil. Du ved aldrig, hvem du giver det til.

Kend din grænse, når det gælder billeder!
Husk, at et billede lynhurtigt kan kopieres. Det kan være, at nogen bruger dit billede til at være dum eller ond imod dig. Hvis billederne er lidt ”frække”, kan de misbruges og kopieres over på pornografiske sider – og det er bestemt ikke morsomt!

Lær at blokere brugere på messenger!

Chat på mobilen
Giv ikke dit nummer væk! Giv kun dit mobilnummer til folk, du kender – ikke til folk, du har mødt på nettet.
Respekter dine venner! Lad være med at give dine venners mobilnumre til andre uden deres tilladelse. Der er nogle børn, der har givet deres vens mobilnummer væk, og bagefter har vennen modtaget ubehagelige opkald.
Spørg først! Spørg, om det er ok, før du tager billeder af dine venner. Når du sender et billede, mister du kontrollen med det, og du aner ikke, hvor det ender.
Tænk før du sender!
Tænk over hvilke beskeder, du sender med sms. Ord kan let misforstås, når de står i en sms. Måske sårer du nogen.

Chat på computeren
Hvem er du egentlig? Katrine på 12 år kan i virkeligheden være Karsten på 43 år. Nogle gange ER der nogen, som absolut ikke skal vide, hvem du er.

Privatchat: Tænk dig om en ekstra gang, inden du chatter privat. Det kan godt være rigtigt svært at gå ud af en chat i et privat rum. Måske bliver den private chat meget personlig – måske for personlig?

Dæknavn: Anvend altid et dæknavn, når du chatter. Vælg et navn, der ikke siger noget forkert om dig eller tiltrækker nogle ubehagelige typer.

E-mail
Din e-mailadresse er privat. Giv kun din e-mailadresse til folk, du kender i forvejen – ikke til alle mulige, du har mødt online.

Du skal ikke skrive din e-mailadresse i dine profiler eller på hjemmesider.

Respekter dine venner og lad være med at videregive deres e-mailadresser, hvis de ikke har givet dig lov. Det er ikke særligt rart for dem, og det kan ende galt.

Fortæl det til nogen, hvis du modtager en e-mail, der gør dig utryg.

Ovenstående er nogle generelle retningslinjer, børn og unge bør følge, hvis de vil chatte sikkert
via de mange medier, der findes i dag.

Find selv mange flere gode og uddybende råd på www.sikkerchat.dk og læs vores første artikel om sikker chat.

Dette indlæg blev udgivet i sikker chat og tagget , . Bogmærk permalinket.

4 Kommentarer til Tjek din chat – sikkerhed på nettet