Truslen fra internettet – kan vi tøjle den med antivirus?

En ny type internetvirus med navnet Asprox menes at have infiltreret op mod 1000 britiske websites, og omkring to millioner mennesker på verdensplan menes at være blevet ramt af denne type virus, ifølge sikkerhedseksperter på The Times.

Dagligt finder vi den slags nyheder, hvis vi surfer rundt på nettet, tekst-tv, og hvor det ellers er muligt at opsnappe nyheder om trusler fra internettet. Mange af os har været ramt af virus på et eller andet tidspunkt, mens vi har haft computer, og det kan være utroligt frustrerende.

Der er mange forskellige typer vira, der, hvis du bliver ramt, i yderste konsekvens kan betyde, at du blive nødt til enten at slette alt på din harddisk og geninstallere dit OS (fx windows eller mac). Du kan også – uden at være klar over det – have lækket dine kreditkortoplysninger til en tredjepart, der derefter kan hæve penge på din konto.

Men hvad kan vi gøre for at forsvare os mod den slags trusler fra nettet?
Svaret er simpelt: Der skal investeres i en løsning, der kan holde din computer fri for virus og andet utøj fra nettet! Det vil med andre ord sige, at vi skal ud at anskaffe os et antivirusprogram til din computer, og her er det vigtigt ikke at gå på kompromis med kvaliteten, da der findes et hav af programmer, der kan anvendes, og de kan fås både gratis som download, eller du kan købe et program på en cd rom og installere det på din computer.

Ifølge computerworld.dk er markedet for antivirus software i rivende vækst med toneangivende produkter fra MacAfee og Symantec som de helt store vindere. MacAfee omsatte sidste år for 6,5 mia. kroner med en markedsandel på 11,8 % mod 26,6 procent fra giganten Symantec, der hvert år udgiver nye versioner af deres hovedprodukt, Norton. På en tredjeplads kommer firmaet Trend Micro med en markedsandel på 7,8 %.

Både MacAfees og Symantecs produkter har gennem årene vundet mange priser både nationalt og internationalt, og prislejet ligger omkring 500-1100 kroner, afhængigt af, hvilket produkt du vælger.

Jeg har i denne ombæring besluttet mig for at prøve et af Symantecs tre produkter.

Jeg kan vælge mellem Norton Antivirus, Norton 360 og Norton Internet Security, og jeg vælger her sidstnævnte, som jeg i Fona betaler 599 kroner for.
Men, hvad får jeg så for de 599 kroner, som nogen nok vil mene er i overkanten, da der også findes gratis software?

Jo, Norton Internet Security indeholder et meget omfattende sæt af sikkerhedsmæssige funktioner, der tilsammen beskytter dig mod trusler som spyware, virus, orm og hackere, og i 2008-versionen tilføjes endnu et lag beskyttelse, der hjælper i forbindelse med transaktioner, der bliver gjort mere sikre. Dette nye initiativ kaldes ”Identity Safe”. Norton mener, at du med dette produkt kan hygge dig på nettet i fred uden at spekulere over identitetstyveri og andre risici.

Da Norton i 2006 vandt PC World’s pris ”Best BUY” var det dog med skår i glæden hos undertegnede, da der med Norton for det meste har været et kæmpe hængeparti: Din computer kan blive ufatteligt sløv i opstartsfasen!

Dette er dokumenteret af flere anmeldere af tidligere versioner af Norton Internet Secutiry, men Norton lukker munden på os med 2008-versionen! Det skyldes, at man – som det fremgår af indpakningen – opnår 92 % hurtigere hastighed og 73 % mindre hukommelseskrævende beskyttelse (i forhold til 2007-versionen).

Dette er en markant forbedring, og jeg kan da også til min store glæde konstatere, at min pc ikke er blevet væsentligt langsommere af at køre denne software.

2008-versionen er nem at installere, og når installationen er færdiggjort, vil du opdage, at du har fået en Norton toolbar øverst i browservinduet.

Men er 599 kroner så ikke lidt for meget at betale? Det afhænger af flere ting. Er du typen, der downloader meget fra nettet, er det en god idé at være så sikker som muligt, da du her kan blive offer for uforudsete trusler, men omvendt, hvis du bruger nettet til at surfe, og primært bevæger dig på ”sikre” platforme, kan det også sagtens betale sig at spare penge og gå målbevidst efter gratis software.

Den gratis software finder du nemt med et klik på Google. Et af de programmer, der har vundet stor anerkendelse for nylig er fx Spyware Terminator, der i real time supplerer din gratis antivirus software, som du fx kan downloade fra AVG.

Spyware Terminator har for nylig fået fokus i de danske medier, fordi det er super effektivt, og undertegnede må da også erkende, at det fungerer enormt godt mod spyware. Når terminatoren er sat på arbejde, kan du mageligt spille spil, mens du kører en scanning, og en super fed feature er her, at du kan indstille hastigheden af scanningen, så det kan gå ret stærkt. Her kan du også få en toolbar, der endda ved google-søgninger med stjerner indikerer, hvilke sider der er sikre, og hvilke der kan indeholde uønskede ting.

Men hvad skal jeg så vælge af antivirus?

Det er helt op til dig selv. I princippet skulle programmer som MacAfee og Norton være det bedste, du kan få, men de har i nyere tid fået konkurrence af de gratis programmer, der for nogles vedkommende også kan opdateres til mere omfattende programmer – og de er stadig billigere at investere i end eksempelvis Norton.

En gammel undersøgelse fra computerworld.dk mener, at 40 % af alle trojanske heste slipper igennem dit antivirusprogram, men det afhænger også af, hvad du foretager dig på nettet. Sider, der tilbyder ”gratis” erotisk indhold kan ofte tilskrives virus, så man kan evt. styre lysten en smule og nøjes med mere sikre sider som Youtube.

Det skal dog understreges, at det STRENGT NØDVENDIGT at installere antivirussoftware, da du ellers ikke er beskyttet mod de mange trusler fra nettet!

Dette indlæg blev udgivet i internet sikkerhed. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.